RESIDENTS

JANUARY 27, 2020

MOBILIJAR FILMSKOG KUSTOSTVA | MOBILIARIUM OF FILM CURATORSHIP


KUSTOSKA ŠKOLA SPLIT: MALI ORGANON ZA FILMSKO KUSTOSTVO | CURATORIAL SCHOOL SPLIT: A SHORT ORGANUM FOR THE FILM CURATORSHIP

U Beton kinu Doma mladih u Splitu, održana je četvrta Kustoska škola, program izvaninstitucionalnog obrazovanja otvoren za sve zainteresirane, koji je udruga Mavena organizirala u suradnji s Filmskim mutacijama: festivalom nevidljivog filma u sklopu projekta MOBLIJAR FILMSKOG KUSTOSTVA.


Prije deset godina, programatsko izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma bilo je naslovljeno POLITIKE FILMSKOG KUSTOSTVA, a u sklopu istoimenog simpozija istaknula se potreba za redefiniranjem tog pojma u digitalnom dobu i utopijskoj ulozi muzeja u odnosu na tržište slika. Naše polazište bile su dvije knjige: Cinema 16, u kojoj je Scott MacDonald dokumentirao subverzivnu estetiku rizika Amosa Vogela  (za “veće znanje i dublje razumijevanje svijeta”) i knjige  Filmsko kustostvo, arhivi, muzeji i digitalno tržište (2008.) u kojoj su Alexander Horwath, Paolo Cherchi Usai, David Francis i Michael Loebenstein definirali vlastito kustosko iskustvo kao: “Umjetnost tumačenja estetike, povijesti i tehnologije filma pomoću selektivnog sakupljanja, očuvanja i dokumentacije filmova te njihova izlaganja na arhivskim prezentacijama”. Zajedno s polaznicima radionice propitujemo kako uopće govoriti o praksi filmskog kustostva u našoj društvenoj stvarnosti i što bismo trebali činiti. 


Cjelodnevnu radionicu filmskog kustostva brehtijanskog naslova MALI ORGANON ZA FILMSKO KUSTOSTVO (prema Brechtovom Malom organonu za teatar) vodi četvero filmologa i filmskih kustosa / kustosica različitih teorijskih i praktičnih iskustava. Njihove kustoske politike povezuje osjetljivost ili ljekovita briga, koja je u korijenu kustoske riječi, za različite oblike manjinskog filma koji izmiče dominantnim prikazivačkim i umjetničkim kanonima. 


Kroz četiri kratka filmska programa i izlaganja njihovih kustosa te razgovore s polaznicima radionice o filmovima, predstavit ćemo četiri osobne politike estetike, a zajedničkim programom kurirati mali organon, početnu alatku za diskurs o filmskom kustostvu koja bi trebao zahvatiti više od pojedinačne autorske politke kustostva.

Izmještamo dva pitanja:   


Što je to filmsko kustostvo? prema odrednicama filmske ontologije Gustava Deutscha u njegovu radu FILM JE. Naši odgovori FILMSKO KUSTOSTVO JE. fokusirat će se na politiku nužnosti i urgentnosti u kustoskom radu. 

Gdje je filmsko kustostvo? prema praksama stvaranja filmskih programa za specifične prostore ili različite dispozitive. 


STRUKTURA ŠKOLE: 


Natasha Kadin: UVOD U KUSTOSKU ŠKOLU | INTRODUCTION INTO CURATORIAL SCHOOL   


Tanja Vrvilo: MALI ORGANON ZA FILMSKO KUSTOSTVO Kratka inicijacija u politike estetike Jean-Luca Godarda i Pedra Coste | A SHORT ORGANUM FOR THE FILM CURATORSHIP A short initiation into politics of aesthetics of Jean-Luc Godard and Pedro Costa   


Jonathan Rosenbaum: KIAROSTAMIJEVA PRAVILNOST I NEPRAVILNOST | KIAROSTAMI’S REGULARITY AND IRREGULARITY Personal curation remarks with 2 Kiarostami shorts  


Radionički razgovor – prvi dio   


Sunčica Fradelić: POLITIKE I PRAKSE AMATERA | POLITICS AND PRAXES OF AMATEURS   


Kumjana Novakova: RADIKALNE SLIKE – RADIKALNO KUSTOSTVO | RADICAL IMAGES - RADICAL CURATORSHIP   


Radionički razgovor – drugi dio


Kustoska škola financirana je od strane Ministarstva kulture RH kao javna potreba u kulturi, a program je dio projekta "Gradimo Dom zajedno", kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Udrugu Mavena – 36 njezinih čuda podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova.


Projekt organizacijskog i umjetničkog pamćenja Mobilijar filmskog kustostva podržala je Zaklada kultura nova.

PARTICIPANTS

Natasha Kadin, Jonathan Rosenbaum, Tanja Vrvilo, Kumjana Novakova, Sunčica Fradelić